Lääkkeiden hinnat ja lääkekorvaukset

Kaikissa Suomen apteekeissa on sekä resepti- että itsehoitolääkkeiden (poislukien nikotiinikorvauslääkkeet) hinnat samat. Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) vahvistaa kela-korvattavien lääkkeiden enimmäishinnat. Hila muodostaa myös viitehinnat lääkevaihdon piirissä oleville lääkevalmisteille neljä kertaa vuodessa. Lääkekorvaus maksetaan näille valmisteille viitehinnan mukaan.

Apteekin velvollisuus on kysyä asiakkaalta halukkuutta lääkevaihtoon, jos lääkärin määräämään lääkkeeseen on olemassa edullisempia vaihtoehtoja.

Voit säästää  lääkekustannuksissasi hankkimalla uutta lääkettä pienen pakkauksen. Jos olet menossa lähiaikoina lääkärin vastaanotolle, älä osta lääkkeitä suuria määriä ennen sitä, jos on todennäköistä, että lääkityksiin tulee muutoksia. Paitsi, että säästät omia rahojasi, säästyy myös yhteisiä veroeuroja.

Muista kuitenkin, että vain otettu lääke auttaa. Omatoiminen lääkityksen laiminlyönti ja ”säästäminen” voi tulla hyvinkin kalliiksi, jos sairaus pahenee ja tulee ylimääräisiä lääkäri- tai sairaalakäyntejä. Jos lääkehoidossa jokin asia askarruttaa, kysy asiaa hoitavalta lääkäriltä tai meiltä apteekista.